İster ziynet olsun ister yatırım amaçlı altın çeşitleri, sahte altın nasıl anlaşılır? Sorusunun cevabını bilmek, sizi büyük bir kayıptan kurtaracaktır. Sahte altını anlamanın yolları hakkındaki ipuçlarını, gram altın sitesi olarak sizlerle paylaştık.
Sahte altını anlamak için, basit birkaç yöntem bulunmaktadır. Bu yöntemler %100 sahte altını anlamanızı sağlamasa bile, en azından altın ticareti yaparken şüphe duymanızı ve yanılmanızı önemli oranda engelleyecektir.
Gerçek altının üzerinde damga bulunurken, bu aslında resmi kurumlar tarafından üretilen altınlar için geçerlidir. Alacağınız altının resmi olarak herhangi bir sıkıntısının olmadığını anlamak için, üzerinde resmi damga olup olmadığına bakabilirsiniz.
Mıknatıs, demir gibi benzer madenlerle yakınlaştığında bir çekim oluştursa da gerçek altın için bu mümkün değildir. Bu yüzden altının sahte olup olmadığını anlamak için uygulayabileceğiniz yöntemlerden biri, mıknatıs ile test etmektir.
Mıknatıs ile altını yakınlaştırdığınızda herhangi bir çekim söz konusu ise, o altının sahte olması veya önemli bir kısmının gerçek altın olmadığından şüphelenmek gerekir.
Altın kendi hacmiyle aynı olan farklı madenlere göre, daha yoğun yani ağırdır. Şüphe duyduğunuz altın ile benzer olan bir başka takının ağırlıklarına bakılması, sahte altın konusunda şüphelerinize yön verecektir.
Elbette ki altından daha ağır bir maden ile karşılaşmakta söz konusu olsa bile, arada farkın fazla olması durumunda bu şüpheleriniz artmalıdır.
Seramik bir tabağın iç kısmına altın ile atılacak çizikler, altın renginde olmalıdır. Altın ile hafiften tabağı çizdiğinizde oluşan çizgilerin siyah olması durumunda ise, altının sahte olma ihtimali üzerinde durulmalıdır.
Sahte altını zemine yüksekten bıraktığınızda çıkan ses zayıf ise, o ürünün sahte olma ihtimali yüksektir. Diğer yandan gerçek altında ise, daha tok bir ses çıkar. Ancak bu yöntem, altının çizilmesi riski nedeniyle fazla tercih edilen bir yöntem değildir.
Hep filmlerde gördüğümüz test yöntemi, aslında gerçektir. Altın daha işlenebilir ve yumuşak yapıda olması nedeniyle, ısırılması halinde diş izi çıkacaktır. Sahte altında ise, diş izinin çıkmama ihtimali vardır. Ancak tıpkı ses yönteminde olduğu gibi, bu yöntemin altına zarar verme ihtimali göz önüne alınmalıdır.